Συμβουλες

Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

Δεν αρκεί να βουρτσίζουμε 2φορές την ημέρα! Πρέπει να βουρτσίζουμε ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ! Κατά τον καθαρισμό των δοντιών στο ιατρείο, γίνεται επίδειξη στοματικής υγιεινής, εξατομικευμένα, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της στοματικής κοιλότητας του κάθε ασθενή. Το σωστό βούρτσισμα, είναι μια διαδικασία που απαιτεί εκπαίδευση από τον οδοντίατρο και προσπάθεια από τον ασθενή μέχρι αυτή η διαδικασία να γίνει συνήθεια.

Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι για τον καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων των δοντιών.

Παρακάτω δίνονται κάποιες ενδεικτικές οδηγίες που αφορούν στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού:

Τι πρέπει να θυμάστε:

1ον: Βουρτσίζετε όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Για να το πετύχετε αυτό:
Α) ακολουθέιτε κυκλική φορά: ξεκινάτε απ΄τις εσωτερικές επιφάνειες (πάνω δεξιά->πάνω αριστερά->κάτω αριστερά->κάτω δεξιά) και με αντίστροφη φορά τις εξωτερικές επιφάνειες ώστε να καταλήξετε στο τελευταίο δόντι πίσω πάνω δεξιά. Βουρτσίζετε και τις μασητικές επιφάνειες.
Β) χρησιμοποιείτε μέσα μεσοδόντιου καθαρισμού (βουρτσάκια/νήμα) ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντα.

2ον: Δεν ξεχνάτε να βουρτσίσετε και την πίσω επιφάνεια των τελευταίων δοντιών!

3ον: Βουρτσίζετε την γλώσσα από πίσω προς τα εμπρός με κινήσεις σάρωσης.

4ον: Βουρτσίζετε 2 φορές τη μέρα από 2 λεπτά κάθε φορά!

Τρόπος χρήσης οδοντόβουρτσας:

1ον:Τοποθετέιτε την οδοντόβουρτσα με κλίση 45 μοιρών πάνω στο δόντι έτσι ώστε οι θύσανοι να μπάινουν ελαφρώς κάτω από τα ούλα. Εκτελέιτε 8-10 μικρές προσθιοπίσθιες κινήσεις σαν δονήσεις και ΟΧΙ μεγάλου εύρους κινήσεις, σε καθε δόντι,και συνεχίζετε.

2ον: Στα σημεία που έχει υποδείξει ο θεράποντας η παραπάνω τεχνική αντικαθίσταται από μικρές κυκλικές κινήσεις με τους θυσάνους κάθετους στην επιφάνεια του εκάστοτε δοντιού.

3ον: Δεν ασκέιτε υπερβολική δύναμη κατά το βούρτσισμα, να μην“τσακίζουν” οι θύσανοι.

Τρόπος χρήσης μεσοδόντιου νήματος:

Εφόσον τυλίξετε στους δύο δείκτες σας το νήμα, ασκείτε ελεγχόμενη δύναμη από τη μασητική επιφάνεια προς τα ούλα και το περνάτε από κάθε μεσοδόντιο διάστημα δύο φορές. Την πρώτη φορά το νήμα “ανεβαίνει” σε επαφή με το πρόσθιο δόντι και την δεύτερη “ανεβαίνει” σε επαφή με το οπίσθιο δόντι. ΣΤΟΧΟΣ είναι να αγγίζει το νήμα κατά την αφαίρεσή του την εκάστοτε επιφάνεια του δοντιού που θέλουμε ώστε να αφαιρεθεί η πλάκα.

Τρόπος χρήσης μεσοδόντιας βούρτσας:

Έχοντας οδοντόκρεμα στα δόντια σας, τοποθετείτε το κατάλληλο βουρτσάκι ανάμεσα σε δύο δόντια.Εκτελέιτε 8-10 μικρές κινήσεις κατά τις οπόιες ουσιαστικά βουρτσίζετε τις μεσοδόντιες επιφάνειες των δοντιών σε δύο φάσεις: πρώτα ακουμπώντας και βουρτσίζοντας το πρόσθιο και στη συνέχεια το οπίσθιο δόντι. Ξεπλένετε το βουρτσάκι και επαναλαμβάνετε.

«Πώς θα διαλέξω τη σωστή οδοντόβουρτσα;»

Η οδοντόβουρτσα, πρέπει να έχει μικρή και εύκολα ελεγχόμενη κεφαλή. Οι θύσανοι (νάιλον τρίχες) να είναι όλοι στο ίδιο ύψος και πυκνά διατεταγμένοι για να απομακρύνεται αποτελεσματικά η οδοντική πλάκα. Συνήθως προτείνεται να είναι μέτρια, μαλακή ή πολύ μαλακή. Η σκληρή οδοντόβουρτσα αντενδείκνυται πλήρως, για κάθε τύπο ούλων!

«Πώς θα διαλέξω τη σωστή οδοντόκρεμα;»

Υπάρχουν πολλών ειδών οδοντόκρεμες. Πολλές φορές χρειαζόμαστε τα επιπλέον συστατικά που διαθέτουν, για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της οδοντικής υπερευαισθησίας. Ωστόσο το βασικό συστατικό που πρέπει να διαθέτει μια οδοντόκρεμα για να είναι κατάλληλη για βούρτσισμα είναι το φθόριο σε συγκέντρωση 1450ppm. Το φθόριο, δυναμώνει την αδαμαντίνη του δοντιού (σμάλτο) και το προστατεύει από την τερηδόνα. Τέτοιες οδοντόκρεμες είναι αυτές που θα βρείτε στα ράφια των σούπερ-μάρκετ!

«Χρειάζεται στοματικό διάλυμα;»

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες στοματικών διαλυμάτων. Ο οδοντίατρός σας θα σας προτείνει το καταλληλότερο και θα ορίσει το χρονικό διάστημα χρήσης του. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση διαλυμάτων που περιέχουν αλκοόλ, καθώς έχουν κατηγορηθεί για καρκινογόνες παρενέργειες.

Copyright © All rights reserved | This template is made by Colorlib

Copyright © All rights reserved | This template is made with by Colorlib